Kostens fiber har indflydelse på dit blodtryk
Fibre er sunde - det har du sikkert hørt. Her får du lidt information om den særlige fordel, der er ved at sørge for et højt fiberindhold i din mad set i relation til forhøjet blodtryk
Når du spiser fibre, fodrer du din tarmflora. Fibre er nemligt deres foretrukne føde. Tarmfloraen – eller mikrobiotaen, som den også kaldes – fermenterer de fibre, som vi ikke selv kan fordøje. Når det sker, dannes såkaldte kortkædede fedtsyrer, og det er tarmfloraens brændstof, som den har brug for, for at kunne hjælpe med at passe på din krop. Disse kortkædede fedtsyrer, som forkortes SCFA (short chain fatty acids) er utroligt gavnlige for mange forskellige funktioner i kroppen, og de er altså også et signalstof, der har indflydelse på vores blodtryksregulering.
Der er en tæt sammenhæng mellem blodtrykket og kortkædede fedtsyrer (SCFA). Ved lave niveauer af SCFA konstateres forhøjet blodtryk, og når man øger mængden, reduceres blodtrykket. Det skyldes, at SCFA signalerer gennem specifikke receptorer – man kunne kalde det for dedikerede talerør – både i nyrerne og i det autonome nervesystem. Begge steder er medvirkende i regulering af vores blodtryk.
De kortkædede fedtsyrer, som vores tarmflora laver til os, er som nævnt afhængige af kostfibre. Det er dokumenteret i flere studier, at forhøjet blodtryk kan forebygges eller forbedres ved netop at arbejde med din tarmflora. Når du fodrer dine tarmbakterier med gode fibre, så takker de dig ved at styrke dit immunforsvar og dine slimhinder. Når tarmens slimhinder er stærke, kan der ikke trænge skadelige stoffer ind imellem cellerne og ind i din blodbane, og dermed er der mindre risiko for at almindelige kropsfunktioner forstyrres. Det kan altså svare sig at arbejde med at skabe en sund og stærk tarmflora.
Konklusionen her er, at et af de vigtige skridt, du kan tage for at hjælpe dig selv til et normalt blodtryk er at sørge for, at der er masser af gode grøntsager på din tallerken, så du får øget dit indtag af fiber.