Frie radikaler
...og forhøjet blodtryk
Hvad er frie radikaler og hvorfor skal vi interessere os for det? Det kan du læse om her
Frie radikaler er elektroner, der har revet sig løs fra dets molekyle, og dermed opstår der en biokemisk ustabilitet. De frie radialer skal derfor helst finde et sted at binde sig igen, for at der genskabes stabilitet. Der hvor de frie radikaler binder sig er til antioxidanterne.
Så længe der er for mange frie radikaler i omløb, er der risiko for, at der opstår oxidativt stress og inflammation. Frie radikaler er ikke en unormal ting – det er en del af vores helt grundlæggende kemi i kroppen og opstår i den helt almindelige omsætning af næringsstoffer til energi. Frie radikaler bliver først til et problem, hvis der er ubalance mellem mængden af frie radikaler og antioxidantniveauet i kroppen.
Frie radikaler i overtal kan lave masser af ravage – herunder kan de være medvirkende til at du får forhøjet blodtryk. Nitrogenoxid er en gas, som er vigtig for regulering af vores blodtryk. Den sørger for at vores blodkar kan udvide sig, så der er plads nok til det blod, der skal flyde i årerne. Nitrogenoxid er i sig selv en fri radikal, og det kan lyde paradoksalt, at den så kan være så vigtig for vores blodtryk. Det skyldes, at den har signalfunktioner, som er vigtige for, at vores celler fungerer, som de skal. Måske det giver mening, at der nemt kan optså inflammation i vores blodkar, hvis vi ikke får spist nok frugt og grønt, som forsyner os med gode antioxidanter.
Problemet opstår, som nævnt, når der er ubalance mellem mængden af frie radikaler og antioxidantniveauet. Derfor skal du passivisere den negative effekt af de frie radikaler ved at indtage tilstrækkeligt med antioxidanter i kroppen, for det er dem, som de frie radikaler skal parre sig med. Antioxidanter får du især ved at spise masser af frugt og grønt. Nogle vigtige antioxidanter er vitamin C, vitamin E, selen og plantestoffer som f.eks. kartenoider, flavonoider, polyfenoler m.fl. Dem får du ved at sørge for at halvdelen af dit måltid er frug og grønt, og i alle regnbuens farver – for så hjælper du din krop med at få stabiliseret de frie radikaler, så der ikke opstår ubalancer i dine mange funktioner i kroppen.