Har du allergi?
Det første sted at kigge er dine tarmbakterier. Lyder det mærkeligt?
Hvis du er en af de mange, der nyser, klør, hoster, har øjne der løber i vand, stoppet næse eller lignende symptomer på allergiske reaktioner, så er det fordi dit immunsystem har fået den opfattelse, at pollen eller andre allergi-triggere er livsfarlige og skal bekæmpes.
Over 70% af dine immunceller sidder langs tarmen og overvåger alt det du indtager. Der er celler, der vurderer, om det du spiser og drikker, er sikkert at lade komme ind i kroppen eller om det straks skal elimineres. Hvis det sidste er tilfældet, startes en såkaldt inflammatorisk kaskade, hvor immunceller udskiller signalstoffer, der tilkalder andre immunceller og sammen får de gjort kål på det, som de opfatter som en fremmed indtrænger. Det, der opstår i denne kaskade, er inflammation, som er kroppens helt naturlige måde at optræde på, når der er fare på færde. Når faren er drevet over, er der atter ro på, hvis altså dit immunforsvar er i stand til at lave en balanceret regulering.
Dine bakterier i tarmen – det vi kalder din tarmflora eller mikrobiota – er utroligt vigtige for regulering af dit immunforsvar. Hvis der opstår en ubalance i din tarmflora, kan der opstå uhensigtsmæssige reaktioner i dit immunforsvar, og det kan give dig inflammation og en lang række af symptomer, herunder allergiske reaktioner.
Styr på fordøjelsen
Hvis du har allergier, er det derfor vigtigt at starte med at få styr på fordøjelsen. Hvis du har problemer med oppustethed, luft, forstoppelse, diarre eller mavesmerter, så kan det meget vel være medvirkende årsag til dine allergiske reaktioner. Det kan være, at du mangler mavesyre eller fordøjelsesenzymer, måske har du for mange bakterier i tyndtarmen eller ubalance i tarmfloraen i din tyktarm. Det skal udbedres, da det er hele fundamentet for dit helbred.
Spis masser af grønt i alle regnbuens farver
Det er vigtigt at spise en antiinflammatorisk kost, hvor minimum halvdelen af det, du spiser, er frugt og grønt i alle regnbuens farver, og hvor du udelukker fødevarer, som du ikke tåler eller har svært ved at fordøje. Det er også vigtigt, at du husker de sunde fedtstoffer, som du får fra avocado, oliven, nødder, mandler, frø, kerner og fede fisk og så gode kvalitetsproteiner. Det kan i visse tilfælde give mening i en periode at supplere med tilskud alt efter din situation. D-vitamin er et af de vitaminer, der er svært at få i kosten, og når vi ikke har sommersolen til at hjælpe os, så er det en god ide at huske at tage det som tilskud. D-vitamin spiller en vigtig rolle i dit immunforsvar, og hvis du har for lavt d-vitamin niveau i kroppen, kan det være medvirkende årsag til inflammation og udvikling af allergier. D-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, hvilket vil sige, at man kan få for meget af det. Du skal derfor være påpasselig med at tage meget høje doser over længere tid.
Histaminer i kosten
Et af de stoffer, der udløser de allergiske symptomer, som omtalt indledningsvist, er signalstoffet histamin, som udskilles af celler, der hedder mastceller. Mastcellerne og histamin er en del af den inflammatoriske kaskade, der startes, når immuncellerne møder noget, de opfatter som fremmed og farligt. Histamin kan også produceres af tarmbakterier, ligesom de enzymer, der hjælper din krop med at nedbryde histamin, kan være kompromitteret, hvis din tarmflora er i ubalance. Derfor kan det nogle gange være en ide, at reducere fødevarer, der enten indeholder høje niveauer af histamin eller som trigger udskillelse af histamin. Fødevarer, der skaber histamin i kroppen er f.eks. fermenterede og syrnede mejeriprodukter, lagrede oste, kød, især bacon, pølser, røgede fødevarer, fisk, eddike og vin for at nævne et par stykker.
Stress af
Det er også vigtigt for dit immunforsvar, at du reducerer dit stressniveau og får nok søvn. Hvis du er stresset eller sover dårligt, øges dit inflammationsniveau og det påvirker også din tarmsundhed.