Sukker og sødestoffer

...og forhøjet blodtryk

Der findes et meget stort udvalg af søde drikkevarer, men det er en god ide at reducere mængden af sodavand, saftevand o.l.

Indtag af sødede drikkevarer er forbundet med forhøjet blodtryk og jo mere du drikker af det, jo værre. Det gælder også drikkevarer med kunstige sødestoffer. I forsøg har man konstateret en forhøjet risiko hos dem, der indtog mest på 12-14% ift. dem der indtog mindst, og for hver ”servering” steg risikoen med 8-9%.

Sukker i drikkevarer er ofte fruktose, og det bidrager til dannelse af urinsyre i leveren. Der er set studier, hvor sødede drikkevarer associeres med forhøjede urinsyre-niveauer, og forhøjede urinsyre-niveauer har en sammenhæng med forhøjet blodtryk via inflammation, forøget aktivering af nyrernes blodtryksregulering samt en reduktion af nitrogenoxid, som er det stof, der gør det muligt for blodårerne at udvide sig. Det menes derfor at en hæming af urinsyreproduktionen vil virke blodtrykssænkende. Udover fruktose/urinsyreproblematikken påvirker sukker også dit blodsukker og derigennem kan det påvirke dit inflammationsniveau og årernes funktion, så det er en god ide at finde andet at slukke tørsten med hvis du har forhøjet blodtryk.

Det er ikke kun de søde drikkevarer, der kan give dig forhøjet urinsyre. Urinsyre kommer også fra nedbrydning af puriner, og hvis dine nyrer ikke kan udskille dem godt nok, kan de give problemer med forhøjet blodtryk og urinsyregigt. De puriner du får via kosten, udover via fruktosen, får du fortrinsvist fra kød og visse typer af fisk og kun i meget begrænset omfang fra planteriget.

Drik vand – gerne et par liter om dagen – og hvis du synes det bliver for kedeligt, så kan du putte citron, mynte, bær, agurk eller lignende i for at give den lidt smag.

 

JA TAK!

Jeg vil gerne have et kvarters  gratis og uforpligtende samtale hvor vi sammen finder ud af, om ernæringsterapi kan skabe positiv forandring for mig.