Når blodårerne er stive

Hvis dine blodårer bliver for stive, kan de ikke give sig. Når blodet pumpes ud fra hjertet og rundt i kroppen skal blodårerne helst kunne give sig, så der er mere plads, når der er behov for det. Hvis de ikke kan det, øver de modstand, og trykket i årerne blive højere, dvs. blodtrykket stiger. Når blodtrykket er højt slider det på indervæggen af blodkarrene. Det kan give skader, og skader lige præcis her er startskuddet til åreforkalkning. Åreforkalkning fører til at blodkarrene forsnævres, dvs. der bliver mindre plads – og det giver yderligere problemer ift. blodtrykket, der nu ikke kun møder en usmidig blodkarsvæg, men også har mindre plads.

Hvorfor bliver blodårerne så stive? Det kan skyldes flere ting, og her får du et par grunde.

Hvis du tænker på din krop som en stor fabrik, hvor der hver dag produceres en hel masse varer, som skal sendes rettidigt afsted til kunder, der nogen gange kan være meget krævende, så er det ikke svært at forestille sig, at der kan opstå lidt rod i krogene, fyldte skraldespande, lidt forurening o.l. I kroppen kalder vi det for oxidationsprodukter. Over tid – dvs. med alderen – har vi produceret frygteligt mange varer i vores indre fabrik, så her er der altså også akkumuleret lidt mere af den slags snavs. Det i sig selv giver øget karstivhed.

Hvis du indtager meget sukker eller har problemer med dit blodsukker og dets regulering, kan der dannes det der hedder AGE (advanced glycation end products). De dannes når overskydende sukker i blodbanen “karameliserer” proteiner i kroppen, det kan f.eks. være enzymer. Det er ikke svært at forestille sig at et enzym, som ellers havde et vigtigt job at udføre, ikke fungerer optimalt når det er blevet klistret. Hvis vi har AGE kan det skade vores blodkars funktionsevne og dermed vores evne til at regulere blodtrykket optimalt.

Når der er inflammatoriske tilstande, forrykkes balancen mellem blodkarrenes elastin og kollagen hen mod en overvægt af kollagen, og det har indflydelse på blodkarrenes smidighed og struktur

 

 

JA TAK!

Jeg vil gerne have et kvarters  gratis og uforpligtende samtale hvor vi sammen finder ud af, om ernæringsterapi kan skabe positiv forandring for mig.